Afa CanFabra

Switch to desktop Login

Color i Literatura: Un Mural a Can Fabra

mural copons

 

I, amb poc temps, es va fer la llum! El gris del formigó va deixar pas a un món de colors que va despertar-nos les ganes de viatjar, capbussar-nos en un món ple d’aventures i transportar-nos a paisatges llunyans, per tal de descobrir les històries d’uns personatges que ens desperten emocions i ens transmeten les ganes de recórrer camins inexplorats!


Val la pena no perdre’s cap detall del mural del pati de l'escola. Observeu-lo i deixeu-vos sorprendre pels personatges creats per l'escriptor Jaume Copons i Liliana Fortuny. Voleu saber més sobre Jaume Copons? Doncs no us podeu perdre aquesta entrevista!

Com va sorgir la idea del mural?

La idea de fer un mural a l’escola va néixer durant el curs 2015-2016, quan la Liliana i jo vam venir a fer  un taller a l’escola, encara als barracons.  La Carme ens va dir que  aviat tindríeu nova escola i que estaria molt bé que féssim un mural. Segurament  havia vist a les xarxes socials una altre mural que havíem fet anteriorment.  La cosa és que hi va haver molta connexió, la rebuda va ser molt bona, ens vam sentir molt ben tractats  i vam veure els nens i nenes  tan il·lusionats que vam dir que sí, que vindríem a fer el mural.  Funcionem  així, hi ha coses que les fem perquè sí i altres coses no les fem ni cobrant. Ens  hi havíem compromès. I  a més, ara, com que sóc pare de l’escola,  més enllà del compromís, fer el mural era contribuir a fer de l’escola un lloc  amb més color, idees, sensacions... I, que consti, que el mural no és res comparat amb l’esforç que fan molt pares i mares per fer d’escola un lloc agradable per a tots els nens i nenes.

Té un fil conductor aquest mural que en dugui a un relat o frase?                                                         

No  vam voler fer un  mural de l’Agus i els monstres, la col·lecció que fem la Liliana i jo perquè els nens no tenen cap culpa que nosaltres tinguem aquesta dèria, ni volíem fer promoció. Vam plantejar posar-hi algun monstre, perquè és marca de la casa, però  vam pensar en un espai màgic poblat per personatges i elements propis de la literatura i la música, elements que els nens i nenes ja coneixen o que coneixeran a mesura que llegeixin i escoltin música.  Crec que el mural dóna per a vàries frases, però  les han de trobar els nens i nenes i aquells que se’l miren. A mi me’n suggereix una de molt senzilla d’en Lennon:   “Nothing is real”.

Quants van ser les/els participants? 

Per fer el mural  la Liliana va comptar  amb l’ajut de  la gent de La Rambla,  això va permetre que el poguéssim fer en tres dies, perquè sempre eren entre tres  i cinc persones treballant en el mural  i jo, que més aviat molestava, perquè d’escriure més o menys en sé, però dibuixar i pintar em sembla impossible.  Vaig pintar alguna cosa, i els meus companys, molt respectuosos, no deien res però refeien el que jo havia pintat.  Clarament era la Liliana qui dirigia el projecte.

Hi ha anècdotes divertides darrera de la seva realització?

Recordo, per exemple, que  tot d’una tothom va pensar que ens farien falta pinzells prims i tothom en va anar comprar. O que vaig anar  a comprar falafels per a tothom, m’hi van posar molt picant i, com que no teníem aigua vam tenir una crisi.  Això per no parlar de  quantitat industrial de taques a la roba, jaquetes, abrics i bosses. Era tan fàcil com haver  tapat la roba, però  vam confiar massa amb la nostra polidesa.

 

mural1        mural2

 

© Afa Can Fabra

Top Desktop version