Afa CanFabra

Switch to desktop Login

Patis Exteriors: Som-hi!

exte

 

Esteu preparats per deixar volar la imaginació? Teniu ganes de convertir-vos en petits mags capaços de canviar l'entorn amb una abracadabra?

 Quan es tracta de canviar el món, quan ens proposem fer del nostre hàbitat un lloc millor per a nosaltres, tot és possible!

La proposta del Projecte Lemur a l'hora d'encarar el Pla de Espais Exteriors volia comptar amb l'opinió i les idees dels nens i nenes de Can Fabra, que havien de ser els protagonistes del pati. Era important, doncs, comptar amb ells a l’hora de construir els espais i entorns que ells creien necessaris.

Més color, un lloc per estar tranquils i xerrar, jocs, llibres, llocs suaus per asseure's, llocs per amagar-se.... la llista era molt extensa però al final tots compartien la mateixa iniciativa: la necessitat d'apropiar-se dels espais i fer-los seus.

Per dur a terme el projecte cada nen va rebre material de bricolatge i una foto en paper d'un racó del pati i se li va demanar que deixés volar la imaginació i que creés en paper allò que després s'intentaria recrear amb pneumàtics, teles, caixes i molts altres materials.

 El projecte ha estat realment interessant! Us ve de gust fer un cop d’ull a les creacions dels nostres fills i filles? Mireu!

ENTREVISTA A PIA IVANCO

Des de fa uns mesos veiem que el pati mica en mica va millorant el seu aspecte. Aquesta transformació ha estat possible gràcies a la intervenció de l'equip Lemur, la implicació i la feina d'algunes famílies i el treball en grup dels mestres de l'escola. La Pia, mestra de l'escola implicada en aquest projecte, ens desvetllarà els secrets d'aquesta transformació i ens explicarà quin paper ha tingut cadascú en aquest procés de transformació.

Què es vol aconseguir experimentant en espais oberts? Quines han estat les fases del projecte?

El projecte consta de tres parts:

1ª part. El curs passat quan des del centre d’art van fer activitats amb els nens i les nenes per aconseguir fer  una bona transició cap a l’edifici nou.

2ª part. Intervenció del Lemur amb el projecte «De l’escola al mercat: estructures nòmades somatosensorials». Lemur és un equip d’arquitectes amb una mirada cap a la consciència corporal, que els fa sentir la necessitat d’entendre, generar, transformar i habitar l’espai des del cos. I és des d’aquesta mirada que ens han acompanyat en un seguit d’activitats amb els nens i amb els mestres per tal de poder (a partir de la vivència del cos i del que necessita aquest cos) transformar tres espais exteriors de l’escola que hem considerat que necessitaven canvis per fer-hi més presents el cos i el moviment. D’aquestes activitats en sorgeixen tres mapes sensorials que descriuen com volen els infants que siguin aquests tres espais: el porxo, el pati i la terrassa.

3ª part. Creació de la comissió mixta «espais exterior». A partir dels mapes sensorials creats pel conjunt d’arquitectes Lemur, busquem respostes a les demandes dels infants. Els mestres, organitzats en grups de treball, creem un mapa amb tot el que ens  agradaria tenir a cada espai, i es prioritzen les intervencions que es podran fer aquest final de curs. És en aquest moment quan els pares entren en acció donant-nos un cop de mà. Els presentem tot el que voldríem fer i el que creiem més necessari per aquest curs, i ens posem a treballar. Ens organitzem per espais i propostes, anem a comprar i proposem una data per la jornada de treball on totes les famílies que vulguin podran intervenir per tal de crear uns espais dels i pels nens i nenes.

Jo crec que el lema és: «Sense moviment no hi ha aprenentatge». Els nens i nenes necessiten poder moure’s, observar i ser observats, pujar, baixar, grimpar, córrer, amagar-se, olorar, tocar, mirar…

Pia Ivanco

http://www.lemur.cat/

 

 

© Afa Can Fabra

Top Desktop version