Afa CanFabra

Switch to desktop Login

Matemàtiques Competencials: Els Quinzets

quinzets

Aquest trimestre hem tingut el plaer de gaudir de la xerrada Lluís Segarra, del pare del Quinzet, un mètode d’aprenentatge matemàtic que utilitzen els nostres fills a l’aula.

Al llarg de la història de la humanitat, les matemàtiques s’han anat adaptant a les necessitats i a l’evolució de la capacitat de pensament. Podem distingir quatre estats pels quals han anat passant: el vivencial, el manipulatiu, el representatiu i l’actual, el simbòlic.

En un principi, les persones només diferenciaven entre un o dos, pocs i molts; més endavant, van aprendre a comptar el bestiar amb pedretes, fins que arribà la representació abstracta de les quantitats mitjançant els nombres. En l’actualitat, som capaços de fer càlculs mentals sense dificultat.

Aquesta evolució és fruit del desenvolupament del cervell humà al llarg de la història. Mentre que en l’antiguitat l’hemisferi més utilitzat era l’esquerre, que és el que processa la informació rebuda a l’instant de manera ordenada i complerta, al llarg dels anys el nostre cervell es va anar desenvolupant i l’hemisferi dret, que és el que ens permet tenir una visió global dels problemes i que es relaciona amb la lògica, la raó, les matemàtiques o l’anàlisi, va anar agafant protagonisme. Així, si miréssim una fotografia utilitzant només el nostre hemisferi dret, podríem distingir-hi, si fos el cas, tres objectes, però necessitem l’hemisferi esquerre per poder comptar-los: un, dos, tres.

Per això, defensa Lluís Segarra, hem de seguir potenciant l’aprenentatge amb la part dreta de l’hemisferi, on s’utilitza l’estimació, la geometria i el càlcul global.

 Teresa Calvo [P4 A]

 

© Afa Can Fabra

Top Desktop version