Fotografia d’Igotz Ziarreta: Represion

D’ençà que a finals del curs passat es va decidir en assemblea que per fer activitats regulars de l’AFA s’havia de ser soci de l’AFA que hem anat rebent un degoteig de rumors i comentaris sobre el malestar que aquesta decisió ha causat en algunes famílies. Però no és fins al mes de febrer que rebem la primera – i única – queixa formal en aquest sentit.

Com que la voluntat d’aquesta junta sempre ha estat la màxima transparència, ens semblava necessari explicar la situació i fer alguns aclariments importants.

Fins al curs 2018-2019 inclòs, hi havia dos preus diferents per les activitats de l’AFA en funció de si la família que en gaudia era sòcia o no. Aquesta diferència de preu permetia cobrir assegurances i, a la pràctica, feia rentable associar-se.

En els darrers temps, hem vist com la pressió administrativa, jurídica i fiscal sobre les associacions sense ànim de lucre ha augmentat notablement. I si bé és cert que en el passat hi havia una certa flexibilitat i tolerància – especialment notable envers les ampes/afes – cada dia que passa s’exigeix un major nivell de professionalitat en la gestió. Això ha portat a un augment en les denúncies i querelles per males praxis administratives i, conseqüentment, una revisió de les nostres tasques per adequar-nos fil per randa a la nostra tasca. Com a Junta, la responsabilitat jurídica de l’entitat és nostra, i no tenim cap intenció d’encarar dificultats per aquest motiu.

Que una associació sense ànim de lucre organitzi activitats de pagament per a persones que no n’estan associades és una anomalia difícil de justificar. El mercat ofereix multitud d’activitats de conciliació i lleure que no poden competir en preus amb una Afa i que passen gairebé exclusivament pel pagament d’una matrícula, i unes quotes mensuals força més elevades. Quan es va portar el tema a l’assemblea es va explicar clarament els motius que impulsaven aquesta reforma i es va aprovar. A l’ordre del dia s’havia anunciat prèviament aquest punt i es va fer la difusió pertinent per tal que tothom que hi estès interessat pogués dir-hi la seva. No vam rebre ni una sola consulta o petició al respecte.

Sembla que una família va anar a Inspecció d’Educació a queixar-se (sense haver contactat mai amb nosaltres). Inspecció ens proposa com a alternativa per evitar polèmiques de tornar a la doble tarificació soci/no-soci, amb un diferencial prou alt com per ser element de dissuasió. Sincerament, ens sembla una bajanada jugar a aquest joc.

El que finalment es va aprovar i s’està aplicant, doncs, respon a aquests criteris:

Les extraescolars són activitats complementàries a les que ningú n’està obligat. Per tant, si una família vol fer-ne, només s’ha d’inscriure (ho pot considerar una matrícula) i començar a gaudir-ne amb normalitat. En les activitats de conciliació regulars passa quelcom semblant. El mercat ofereix alternatives – molt menys interessants a nivell econòmic, però les ofereix –, de manera que no hi ha cap obligació de fer-les a través de l’Afa.

Vam excloure explícitament l’acollida matinal esporàdica per garantir que, davant una necessitat puntual, les famílies tinguin un recurs a l’abast, siguin o no sòcies, per garantir el benestar de les criatures. No obstant això, quan la necessitat és regular, entenem que cal formalitzar la inscripció de la mateixa manera que amb les extraescolars. Això garanteix les cobertures d’assegurança, o el coneixement que el monitoratge respecte a casuístiques específiques (intoleràncies, al·lèrgies, necessitats especials…), per exemple.

D’altra banda, i entenent que no tothom té facilitat per desembossar 40€ d’una tacada, vam aprovar la possibilitat de fraccionar el pagament de la quota de soci en 4 quotes de 10€, sense cap requeriment previ a tothom que ho demani, i vam anunciar que s’aplicaria regularment a partir del curs vinent (per tenir temps d’adaptar el programa) però que si algú ho demanava per aquest curs, ho aplicaríem manualment. Zero peticions.

Per últim, estem avaluant possibles fórmules d’ajuda social per facilitar la inscripció a famílies en risc d’exclusió i necessitats econòmiques serioses per tal que puguin ser sòcies a un cost reduït. Ara per ara en tenim un cas en estudi.

Cal recordar, també, que totes les extraescolars i les activitats de conciliació (acollida i ludoteca) les organitza i gestiona l’AFA, i no pas l’escola, de manera que la responsabilitat última envers les criatures és de l’AFA, i en última instància, de la seva junta.

Amb tot això, doncs, no acceptem de cap manera que se’ns digui que excloem ningú, que se’ns acusi d’obligar la gent a fer-se socis o que les decisions de l’assemblea no representen a tots els socis: som una associació de famílies, i treballem per les famílies associades; no obliguem ningú a fer activitats addicionals de cap tipus, només les oferim a qui les vol; i per últim, l’assemblea és l’òrgan sobirà on es prenen les decisions importants  – fins i tot les que, com a junta, ens interpel·len jurídicament de manera directa –  i sempre és oberta a tothom, anunciada prèviament i amb opcions de participació més enllà de la presencial.

Estem segurs que podem millorar, i molt, seguim tenint vacants a la junta i fem veritables esforços per fer moltíssimes tasques i activitats, i per això us necessitem: per seguir preguntant, demanant, insistint, proposant, col·laborant… Ajudeu-nos a seguir creixent!

La Junta de l’AFA
afacanfabra@gmail.com